Elektrofiziológia - Leképezési rendszerek a szív elektrofiziológiai kutatásához

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) vezető halálokok világszerte, évente 17,3 millió halálesetet okoznak. Ez a szám 2030-ra várhatóan meghaladja a 23,6 milliót (1). A szívritmuszavarok és a hirtelen halál okozzák ezen CVD-halálozások több mint 60%-át (2). Nos, mi lehet a fent említett globális kérdés lehetséges megoldása?

Képzeljük el, ha egy tudós meg tudja határozni a beteg szív bizonyos területét, amely felelős lehet az okért. Ez jobb kezelésválasztást és magasabb gyógyulási arányt eredményezne.

Mi lenne, ha a gyógyszergyárak képesek lennének kiszűrni minden olyan gyógyszert, amely károsíthatja a szívet? Hatékonyabban, jobb kezeléssel és megtakarított erőforrásokkal biztosítanák az életmentő terápiákat.

Ez leképezési technológiával lehetséges.

A múltban rejtély volt a szív endocardialis vagy epicardialis felületéből származó cselekvési potenciál mérése és vizsgálata. A bipoláris és unipoláris felvétel jelenléte ellenére a leképező rendszerek biztosítják a legpontosabb módszert a szív fiziológiai aktivitásának szöveti vagy szervi szintű vizsgálatára (3).

Merüljünk el az alábbi elektromos és optikai leképezésekben.

Mi az optikai leképezés?

A szív optikai leképezését elismerten létfontosságú technikának tekintik a szívritmuszavarok mechanizmusainak vizsgálatára és kivizsgálására. Ez a technológia fluoreszcencia alapú képalkotást használ a többsejtű szívkészítmények elektromos tulajdonságainak vizsgálatára. Fontos élettani paraméterek mérésére, mint például az akciós potenciál vagy a kalcium-tranziens, nagy térbeli időbeli felbontás mellett

Ezenkívül ez a technika új távlatokat tár fel a biológiai minták tekintetében, amely magában foglalja (de nem kizárólag) a következőket:

 • Izolált szívek
 • Intakt szívszöveti preparációk
 • Izomszelet
 • Pluripotens őssejtből származó vagy újszülött szívizomsejtek monorétegei

De hogyan működik?

Először az izolált szív nem dobogó állapotba kerül. A feszültségérzékeny színezékek nyomon követik az akciós potenciál különbség-ingadozásait a szívizomsejtek sejtmembránján. Eközben a kalcium-érzékeny festék képezi az elektromos hullámok elterjedését a szívben (átmeneti kalcium).

Az optikai leképezés nagy potenciállal rendelkezik az elektrofiziológiai tulajdonságokkal kapcsolatos nagy tér-időbeli felbontású információk előállításához. Ez népszerűvé teszi a szívbetegségek elektromos stabilitására utaló alapvető mechanizmusok vizsgálatát (4,5).

A kardiológia szempontjából egy optikai feltérképező rendszer boncolja az alapvető mechanizmust, amely a szív elektromos stabilitását szabályozza a különböző szívbetegségek kontrollálására és vizsgálatára. Nagysebességű kamerák és fluoreszcens mikroszkópia segítségével a fluoreszcencia-ingadozásokat rögzítik az epicardialis vagy endocardialis felületen.

Az optikai leképezés előnyei

 • Hatékony minőségi adatgyűjtés

Az optikai leképezés nagy felbontású, kevésbé invazív módszer az elektromos szívaktivitás vizsgálatára. Rengeteg kiváló minőségű adatot képes előállítani rövid idő alatt.

 • Egyidejűleg több elektrofiziológiai paramétert mér

Az optikai leképezés az elektrofiziológiai aktivitás képalkotó folyamat egyszerű módja, amely magában foglalja a Langendorff-féle perfúzióval ellátott szív teljes külsejét. Jelenleg az optikai feltérképezés az egyetlen ismert módszer számos primer elektrofiziológiai paraméter vizsgálatára. (6)

 • A detektálható érzékelőfesték széles választéka

A fluoreszcens festékek alkalmazási körét kiterjesztették magnézium, nátrium, kálium, pH, nitrogén-oxid és redox állapot vagy oxigén szintre. Az optikai leképezés egy erőteljes rendszerbe van integrálva, amely lehetővé teszi egy átfogóbb adatkészlet megszerzését. Ez rendkívül fontos a jövő mechanisztikus gyógyszertervezése szempontjából.

Mi az elektromos leképezés?

Az elektromos feltérképezési technológia fizikai elektródákat használ a többsejtű szívkészítmények elektromos tulajdonságainak mérésére és tanulmányozására. Ezt a rendszert kifejezetten elektromos tevékenység rögzítésére tervezték, amely gyorsan vezető adatokat szolgáltat.

Jellemzően egy többelektródás tömb (MEA), valamint a kifinomult depolarizációs/repolarizációs számítások segítségével ez a rendszer képes a különböző elemek, például a nátrium-, kálium- és kalciumáramok rendellenességeinek detektálására. A mérőelektródák fejlesztése különféle sejtek/szövetek számára minden bizonnyal megváltoztatja a vizsgálódás módját. A kutatók és elemzők jobban meg fogják érteni a szívritmuszavarokat, ideértve a pitvarfibrillációt és a kamrai fibrillációt.

Sokoldalú előnyök:

Az elektromos feltérképezési technológia pontosan rögzíti a szív akciós potenciáljának depolarizációját és repolarizációját a szív különböző régióiban in vivo és ex vivo előkészítésből. Ezen felül figyelemmel kísérheti a szívritmus-szabályozó aktivitását, valamint az elektromos vezetést/sebességet.

A szív elektromos leképezése olyan információkat nyújt, mint:

 • Iniciálási helyek
 • A cselekvési potenciál gyakorisága
 • A vezetés iránya és sebessége
 • Elektromos vezetési diszperzió
 • Repolarizációs diszperzió
 • QT intervallum diszperzió mind in vitro, mind in vivo kísérleti mintavételhez

Gyógyszerszűrés

Ha a szív akciós potenciáljának és az elektromos vezetőképességi események gyors gyógyszerszűrését szeretné elérni, az elektromos leképezés kiváló módszer a munka elvégzésére. Gyors és teljes kapacitású elemzést ad a vizsgált régiók valamennyi elektromos hullámáról.

Másrészt az optikai leképezés hatékony eszköz a mechanisztikus gyógyszerkialakítás feltárására, és szélesebb körben alkalmazható új gyógyszerek felfedezése szempontjából, különösen a szívfejlődés területén. Hitelesebb és részletesebb adatokat von ki fluoreszkáló festékek segítségével.

A legjobb az, hogy ez a két feltérképező rendszer egyszerűen képes együttműködni a feltérképező technológia teljes potenciáljának kiaknázásában. Míg az elektromos feltérképezés felhasználható az elektrofiziológiai paraméterek monitorozására, az optikai feltérképezés hatékonyabban és pontosabban tudja ellátni a feladatát.

Ezenkívül a legfrissebb kutatási eredmények és orvosi szakértők az optikai feltérképezést megbízható eszközként határozták meg a gyógyszer-toxicitás szűrésére, mivel alaposan képes közvetlen elektrofiziológiai betekintést nyújtani az új gyógyszerekre (7,8,9).

Zárstü

Ez a cikk rövid áttekintést nyújt mind az optikai, mind az elektromos feltérképező rendszerekről és azok alkalmazhatóságáról a szívvizsgálatban és analízisben. Ezek a feltérképező technológiák egyre nagyobb figyelmet kapnak a kardiológia területén. Gyorsan értékes preklinikai adatok nyerhetők, lehetővé téve a kutatók számára, hogy mélyebb betekintést nyújtsanak a szívbetegségek kezelésére. Hosszú távon létfontosságú szerepet játszanak a gyógyszerfejlesztésben, mivel a gyógyszer-toxicitás szűrésének időkerete jelentősen lerövidül. Ez kétségtelenül dollármilliókat spórolna meg a gyógyszergyárak számára, mielőtt belekezdenének a klinikai vizsgálatokba, és közben életek millióit menthetnék meg.

Referencia

 1. Heart Disease and Stroke Statistics—2015 Update A Report From the American Heart Association

 2. Sudden cardiac death: epidemiology and risk factors

 3. Ventricular resection guided by epicardial and endocardial mapping for treatment of recurrent ventricular tachycardia

 4. Optical imaging of voltage and calcium in cardiac cells & tissues

 5. Three‐dimensional integrated functional, structural, and computational mapping to define the structural “fingerprints” of heart‐specific atrial fibrillation drivers in human heart ex vivo

 6. Low-cost optical mapping systems for panoramic imaging of complex arrhythmias and drug-action in translational heart models

 7. Optical electrophysiology for probing function and pharmacology of voltage-gated ion channels

 8. Bringing the light to high throughput screening: use of optogenetic tools for the development of recombinant cellular assays

 9. OptoDyCE as an automated system for high-throughput all-optical dynamic cardiac electrophysiology