Képalkotás - 3D rögzítés és féknyereg a daganatok méréséhez laboratóriumi állatoknál

A szubkután daganatok mérésének összehasonlítása tolómérővel vagy Peira szkennerrel.

Tolómérős mérés

CaliperWebsm.jpg

Tolómérő segítségével megméri a tumor szélességét és hosszát, majd kiszámítja a térfogatot egy általános képlet segítségével, például π/6 x Sz x Sz x L vagy 1/2 x Sz x Sz x L, így feltételezve a daganat standard és állandó alakját.

 

WidthCalip-300x283.jpg

 

Tolómérő segítségével a daganat magasságbeli növekedését nem méri, mivel csak a szélesség és a hossz változása befolyásolja a számított térfogatot. Ennek eredményeként a valós növekedésről információvesztés következik be.

Állandó szélességgel és hosszúsággal a mért térfogat a daganat alakjával nem változik. A tolómérővel végzett méréskor a daganat magasságát és topográfiáját nem veszik figyelembe.

TumShapeCal_smPubl.jpg

Tolómérős méréssel az a szög, amelyen az eszközt a daganat felett tartják, befolyásolja a kapott értéket, ezáltal extra kezelői és manipulációs érzékenységet vált ki a végeredményben. Ezt a hatást szemlélteti a mellékelt videó.

A tolómérő csak a tumor hosszát és szélességét digitalizálja. További geometriai vagy vizuális adatokat nem tárol egyidejűleg.

Közvetlen 3D rögzítés - Peira scanner

TM900sm.jpg

Egy közvetlen 3D-s térfogat-rögzítő eszköz - mint a TM900 - sztereográfiai képet készít a daganatról, és rekonstruálja a tumor topográfiáját és alakját.  Ezután kiszámítja a xenograft közvetlen és valós 3D térfogatát.

TM900Opname-300x283.jpg

A tumor térfogatának közvetlen 3D méréssel történő nyomon követése magában foglalja a változásokat mindhárom irányban, magasságban, szélességben és hosszúságban, így pontosabb, reális adatokat eredményez.

Állandó szélességgel és hosszúsággal a mért térfogat a daganat alakjával változik. A kapott adatok magasságbeli és topográfiai változásokat tartalmaznak.

TumShapeTM900smPubl.jpg

Ha olyan kézi 3D mérőeszközt használ, mint a Peira TM900, akkor a kapott érték független az eszköz daganaton való szögpozíciójától. Az, hogy az eszköz hogyan helyezkedik el a daganat felett, nem befolyásolja az eredményt.

A TM900 egy optikai képet is tárol a mérési adatbázisban. Ezek a daganat alakjával és valamennyi kapott adattal együtt könnyen nyomon követhetők, majd később megbeszélhetők.

Mérési idő

Mindkét módszer összehasonlítható, ha a méréshez szükséges időre vonatkozik. A TM900 használatához meg kell nyomni a felvétel gombot, és a képek szinte azonnal tárolódnak, és a készülék kiszámolja az értékeket. A kéziszerszám manipulálása legalább olyan egyszerű, mint egy tolómérő tartása. Mert mindkettőnek könnyen kezelhetőnek kell lennie, és hozzá kell szoknia a műszer manipulálásához. Az időzítés szerint mindkét módszer ugyanazt a teljesítményt nyújtja.

Mérési módszer és üzemeltetői függőség

Tolómérők használata esetén a mért adatok függnek a szerszámnak a kezelő által a xenograftra történő helyezésétől. Egy közvetlen 3D mérőeszköz, mint például a TM900, nem vált ki ilyen módszerérzékenységet, de nem zárhatja ki a kapott értékek üzemeltetőtől való függőségét. Egyik módszer sem kerülheti el az állat manipulálásával előidézett változékonyságot. A különböző kezelők különböző módon tartják az állatot és a daganatot a mérés végrehajtása közben. Még ugyanaz a kezelő, különböző kísérletekkel vagy különböző időpontokban sem mindig tartja ugyanúgy az állatot. A daganat jobban és néha kevésbé látható vagy felbukkanhat a bőr alól.  Ez független a közvetlen optikai 3D mérőeszköz vagy a tolómérő használatától.