Genetika – A JAX™ szabadalmaztatott genetikai stabilitási program (GSP)

A kumulatív genetikai eltolódás hatékony megelőzése JAX törzsekben

A JAX™ szabadalmaztatott genetikai stabilitási program (GSP) hatékonyan akadályozza meg a halmozott genetikai eltolódást, beleértve a kópiaszám-változások által okozott genetikai eltolódást is a JAX™ egerek legnépszerűbb törzseiben. A GSP program hatékonyan korlátozza a halmozott genetikai eltolódást azáltal, hogy körülbelül ötévente frissíti a The Jackson Laboratory alapkészleteit krioprezervált törzskönyvezett embriókkal vagy ivarsejtekkel. A programot 2003-ban indították el (Taft et al. 2006), és a 2009-es 7.592.501 számú amerikai egyesült államokbeli szabadalom és a 2012-es 8.110.721 számú amerikai szabadalom fedi.

A Jackson Laboratory egyedülálló, szabadalmaztatott GSP-je több összetevőből áll:

  1. krioprezervált állomány széles kínálata minden egyes törzs számára;
  2. izolált alapozó telepek, amelyeket beltenyésztéssel tartottak fenn mindössze öt nemzedéken keresztül, mielőtt felfrissítenék krio-visszanyert állománnyal;
  3. nagy, független terjeszkedésű és termelésű kolóniák, amelyeket közvetlenül fajtanemesített kolóniákról tápláltak, a The Jackson Laboratory-n és a Charles Riveren keresztül Európában és Japánban.

Fontos, hogy a krioprezervált állományok és a forgalmazásra előállított egerek közötti generációk számát a minimálisra csökkentsék, hogy megakadályozzuk a genetikai eltolódást eredményező mutációk felhalmozódását. www.jax.org/gsp.

Jelenleg a következő beltenyésztett törzseket kezeljük GSP protokolljaink segítségével:

A kumulatív genetikai eltolódás megelőzése ezekben a törzsekben különösen fontos, mivel a törzseket vagy teljesen vagy részben szekvenálták: A C57BL/6J-t az Egérgenom Szekvenációs Konzorcium (Waterston et al. 2002) teljesen szekvenálta; és a 129S1/SvImJ, BALB/cByJ, C3H/HeJ, DBA/2J, FVB/NJ, NOD/ShiLtJ és kilenc másik JAX® egértörzs szekvenálását az Országos Környezet-egészségügyi Tudományok Újra-szekvenálási Projektje végezte (Frazer et al. 2007).

Az ezeken a háttereken fenntartott mutáns kolóniák rendszeres „frissítése” a GSP beltenyésztett törzseinkkel történő időszakos visszakeresztezés útján biztosítja, hogy ezen mutáns telepek genetikai háttere genetikailag hasonló maradjon a szülői beltenyészethez és más, hasonlóan fenntartott mutáns törzsekhez.